top of page
Szerző képeTakarító Kommandó

Ecet bevetése a takarításban


Rengeteg tisztítószer érhető el napjainkban a boltokban. Legtöbbjük sajnos az erős tisztítóhatás mellett méreg anyagokat tartalmaz, vagy bizonyos felületekre károsak lehetnek, kellemetlen szagúak és nem utolsó sorban drágák. Itt jön a képbe a cikkünk főszereplője az ecet.

Az ecet az ecetsav hígított, formája mely ehető is. Ételek ízesítéséhez ugyanolyan zseniálisan alkalmazható, mint a takarításhoz. Igen, a takarításhoz! Többféle ecet létezik, ezért arra ügyeljünk, ha a takarítás célunk vele, hogy fehér ecetet vegyünk az elszíneződések elkerülése végett.

Azonban azzal is tisztában kell lennünk, ha az ecetet választjuk partnerünknek a takarításban, hogy hagynunk kell neki elég időt, hogy kifejtse a hatását.

Felhasználási területei:

  1. Sütőtisztítás: Valljuk be őszintén, hogy az egyik legutálatosabb feladat a sütő odaégett, odakozmált szennyeződéseit eltávolítani. Készítsünk masszát egy csésze ecettel és egy negyed csésze mosószerrel. Ezzel leegyszerűsíthetjük a sütőtisztítást. Melegítsük fel a sütőt 350 fokra, kapcsoljuk ki, majd terítsük szét a masszánkat. Hagyjuk állni 1 órán át, majd egyszerűen egy műanyag spaklival szedjük le a piszkot a sütő belső felületeiről. Kisebb elérhetetlen helyekre szivaccsal férünk oda, amelyeket átitattunk ecettel. Ragyogó, újszerű lesz a sütőnk. Ha nagyon szennyezett és régi a szennyeződés, akkor ezt a folyamatot többször meg kell ismételni.

  2. Csövek lefolyók: Vízelvezető csöveket takarítását általában nagy bonyodalom övezi. Fenyeget elhanyagolása az a veszély, hogy eldugul és akkor a megoldás sokkal nehézkesebb. Már a felnyitása is legtöbb esetben problematikus. Egy kis trükköt alkalmazva azonban megkönnyíthetjük ezt a feladatot is. Egy csészényi szódabikarbónát öntsünk a csőbe, majd szintén egy csészényi forróra melegített ecetet öntsünk utána. Hagyjuk állni 5 percet, majd öblítsük le forró vízzel. Bye bye kellemetlen szag!

  3. Szőnyegtisztítás: A szőnyegekre kifolyt üdítők, italok (kávé, bor), ételek bosszús foltokat hagyhatnak. Ezeket azonnal itassuk fel szivaccsal. Utána viszont spricceljünk egy rész ecet és egy rész vízből álló keveréket a foltra. Hagyjuk állni, hogy az ecet kifejtse hatását, majd ismét vizezzük be a területet. Azután itassuk fel a nedvességet. Ha szükséges ismételjük meg a folyamatot. Kisgyermekes családoknál különösen oda kell figyelnünk, hogy a csemeték egészségének megőrzése érdekében milyen anyagokkal takarítunk

  4. Üvegfelületek tisztítása: ablakokat, tükröket is tisztává és csillogóvá varázsolhatunk ecettel. Egy liter vízben oldjunk fel 1 dl ecetet. Ezt a keveréket spriccelővel, vagy ronggyal felhordunk az üvegre, majd újságpapírral, vagy törlőkendővel foltmentesre törölhetünk.

  5. Mosogatógép és mosógép tisztítása: Semmi egyéb teendőnk nincs, mint egy csésze ecetet önteni a mosogatógépünkbe és indítsunk el egyik programot. Ha szeretnénk, hogy mosogatógépünk makulátlanul tiszta legyen havonta egyszer végezzük el az eljárást. A mosógépnél a mosószer helyére öntsünk be három csésze ecetet és futassunk le egy programot ruhák és mosószer nélkül. A vízkövet is kiválóan eltávolítja, valamint fertőtlenítő, gombaölő hatása sem mellékes.

  6. Tea és kávéfolt eltávolítása: A teás és kávés csészéken bizony nyomot hagy a belőlük fogyasztott tea, vagy kávé. Ezeket az elszíneződéseket egy teáskanál fehér ecet és egy teáskanál szódabikarbóna, vagy só keverékével könnyedén ledörzsölhetjük. A műanyag edényeket is megszabadíthatjuk az elszíneződésektől és szagoktól, ha fehér ecetbe mártott szivaccsal töröljük át őket.

  7. Konyha takarítása: A konyhában a sütés- főzés alkalmával könnyen igen erős szagok tudnak keletkezni, például, ha odaég valami. Ezeket a kellemetlen szagokat könnyen megszüntethetjük, ha egy lábasban vizet forralunk egy kanál ecettel. Tárolókat, üvegeket, csészéket, vágódeszkákat, melyeknek makacs szaga lehet például fokhagymától, haltól, víz és ecet egyenlő arányban kevert mixével öblítsük el. A hűtő és a benne található rácsok, dobozok szagtalanítását, penészmentesítését és fertőtlenítését is elvégezhetjük az ecettel. Ha netán hangyák lepik el a konyhát, akkor is barátunk lesz az ecet. Szórófejes flakonból egyszerűen permetezzük le őket és így megszabadulhatunk tőlük.

  8. Fürdőszoba, WC tisztítása fertőtlenítése: A fürdőben a kialakuló piszkot, lerakódásokat, kórokozókat a csapok körül és a WC-ben szintén nagyszerűen eltávolíthatjuk a házi „csoda”szerünkkel, az ecettel. Penész ellen a zuhanyfüggöny tisztítására szappanlerakódások eltávolítására egyaránt bevethetjük. Vegyítsünk össze: 4:1 arányban ecetet, sót, majd ezzel töröljük le a felületeket. Korrózió által érintett felületeken egész éjszaka hagyjuk rajta. Tisztán, ragyogó, újszerű fürdőt és WC-t kapunk cserébe.

  9. Textilek tisztítása: Itt nem ecetes ollóval fogunk a szennyeződéssel leszámolni, hanem az ecet valódi felhasználásával. Számos anyagot jó kondícióban találhatunk ecet hasznosításával. A ruhák színének tompulása, halványulása ellen jó megoldás, ha ecet és víz keverékébe áztatjuk őket be. Adjunk fél csésze ecetet az öblítő vízhez. Ezzel csökkentjük lenvászon és pamut esetében a kirojtosodást, de a ruhák színét is élénkíthetjük. Makacs foltokat, például ketchup, kávé, bor és cola eltávolíthatunk, beledörzsöljük az ecetet a foltokba, majd kimossuk a ruhát.

Mint a cikkünkből több helyen is kiderül, az ecetnek a számos területen alkalmazható tisztító hatása mellett van egy nagyon szuper szagsemlegesítő hatása is.

Reméljük, hogy hasznodra vált ez a cikk és olyan érdekességeket, praktikákat olvashattál, amiket még nem ismertél.

Ha ecettel és természetes anyagokkal szeretnél takaríttatni, abban is állunk rendelkezésedre!

Profi takarító rendeléséhez kattints ide!

*Egyéb hasznos ötleteket, praktikákat, kritikákat, tanácsokat szívesen fogadjuk! Írj hozzászólást!

358 megtekintés

Comments


bottom of page